Poniższa zupa pomidorowa to bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Sekretem szybkości jest dodanie passaty, czyli gęstego przecieru pomidorowego, który robi się z pomidorów zawierających dużo miąższu. Proces przygotowania zupy przyśpiesza też wykorzystanie mrożonych marchewek, których nie trzeba myć, obierać i kroić. Trzeba jednak pokroić cebulę – ciekawe, ponieważ to jedno z tych warzyw, które nie daje się mrozić, a jedynie suszyć.
Pora: obiad Rodzajdania: zupa Czasprzygotowania: ok. 15 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
1 średnia cebula
200 g marchwi (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki octu winnego lub balsamicznego
1 płaska łyżeczka cukru brązowego/trzcinowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
400 g passaty
1 l bulionu lub wody
natka pietruszki
sól do smaku
ok. 150 g ryżu
Posiekaną cebulę i marchew podsmażamy na maśle klarowanym przez ok. 5-6 minut, aż zmiękną. Dodajemy ocet oraz cukier, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Wlewamy passatę, dolewamy bulion lub gorącą wodę. Gotujemy ok. 8 minu. Podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki.