Wariacja na temat placków ziemniaczanych. Szybkie i łatwe w wykonaniu, z dodatkiem włoszczyzny i orzechów laskowych. Można je jeść z solą, cukrem lub gęstą śmietaną. Ważne, aby zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach. To w zupełności wystarczy do właściwej obróbki cieplnej. Placki staną się za to chrupkie na końcach i będą wyglądać zdecydowanie ciekawiej, niż zwykle.
Pora: obiad, kolacja Rodzaj dania: placki Czas przygotowania: ok. 35 minut Porcja: 3-4 osoby
Składniki:
500 g ziemniaków
300 g włoszczyzny (wykorzystana Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół pęczka natki pietruszki
100 g posiekanych orzechów laskowych
masło klarowane lub olej do smażenia
sól, pieprz do smaku.
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy i mieszamy z rozmrożoną włoszczyzną, posiekana natkę pietruszki, mąką ziemniaczaną, orzechami. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.