Ciasta i ciastka,  Deser,  Dla dzieci

Strudel jabłkowy

Najstarszy przepis na strudel pochodzi z Biblioteki Wiedeńskiej i datowany jest na rok 1696. Dlatego nic dziwnego, że strudel najczęściej kojarzony jest z kuchnią austriacką i jest popularny na byłych terenach cesarstwa austro-węgierskiego. Żeby zrobić je szybciej możemy wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Jako nadzienie mogą posłużyć jabłka, wiśnie lub biały ser.

Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Strudel z jabłkami_01a

Składniki:

  • 1 opakowanie (rulon) ciasta francuskiego
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 80 g cukru brązowego lub trzcinowego
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 80 g masła
  • 60 g bułki tartej
  • 80 g łuskanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki mleka.

Do podania:

  • cukier puder do oprószenia
  • lody waniliowe lub śmietankowe (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa).

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rodzynki sparzamy na sitku i w dużej misce mieszamy razem z jabłkami, przyprawami, cukrem i śmietanką.

Bułkę tartą prażymy na złoto na suchej patelni. Masło roztapiamy i studzimy.

Płat ciasta francuskiego kładziemy na obsypany mąką arkusz papieru do pieczenia ciasta. i rozwałkowujemy. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy startą bułką tartą, oprócz brzegów. Wkładamy nadzienie jabłkowe (jeśli jabłka puściły sok, to lekko go odciskamy). Całość posypujemy grubo posiekanymi orzechami i zawijamy w rulon podnosząć powoli krawędź papieru – ciasto obciążone nadzieniem będzie się samo zawijało.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Strudel układamy na blaszce tak, aby miejsce gdzie brzegi ciasta zachodzą na siebie znalazło się pod spodem. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i pieczemy 40 minut.

Strudel podajemy ciepły, posypany cukrem pudrem, z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.

Strudel z jabłkami_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *