Placuszki z jabłkami w sosie winno-korzennym z lodami waniliowymi
24 września, 2015
Anyż spotykamy w kuchni orientalnej i w europejskiej. To owoc o niezwykłym kształcie przypominającym wyobrażenie gwiazdy, który rośnie na niewielkim orientalnym drzewie. Wysuszone owoce dostępne są w całości jako gwiazdki lub po zmieleniu w postaci czerwono-brązowego proszku.
Pora: deser Rodzajdania: placuszki Czasprzygotowania: ok. 40 minut Porcja: 4-6 osób
Składniki:
Placuszki:
250 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
1 łyżka proszku do pieczenia
2 jajka
500 ml kefiru
2 łyżki oleju
szczypta soli
olej do smażenia.
Sos winno-korzenny:
500 ml półwytrawnego, czerwonego wina
3 łyżki cukru brązowego/trzcinowego
0,5 szklanki wody
1 gwiazdka anyżu
2 szt kory cynamonowej.
Do podania:
lody waniliowe/śmietankowe lub bita śmietana (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa).
Robimy placuszki:
Jajka miksujemy z mlekiem oraz olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z solą i proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładką masę.
Smażymy po 1,5 łyżki masy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron.
Robimy sos:
Zagotowujemy wino z cukrem i wodą. Dodajemy przyprawy i chwilę gotujemy.
W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki i wrzucamy do wina. Gotujemy na małym ogniu ok. 4 minuty i wyjmujemy jabłka. Płyn gotujemy, aż zredukuje się i stanie się gęsty.
Na placuszki wykładamy jabłka, polewamy sosem i podajemy z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.