Sałatka z pomidora i kalafiora z sosem pesto
Kalafior jest odmianą kapusty warzywnej. Część, którą przyrządzamy jest kwiatostanem tej rośliny i zwany jest romantycznie różą. Oprócz bogactwa witamin i mikroelemenów kalafior zawiera również olejki eteryczne, które daje się łatwo wyczuć przy gotowaniu. Zapach pochodzi od związków siarki wydzielających się w wysokiej temperaturze. Ciekawą odmianą tej rośliny jest kalafior fioletowy. Swoją niesamowitą barwę zawdzięcza antycyjanom – naturalnym barwnikom obecnym również w winie, a służącym m.in do barwienia witamin w tabletkach. Proponowana w tym wpisie sałatka może służyć jako dodatek do obiadu lub być samodzielna przekąską.
Składniki ( 2 duże porcje):
Sałatka:
- 150 g mrożonego kalafiora
- 3 duże pomidory
- 1 cebulka
- 100 g sera feta
- parę świeżych listków bazylii.
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki czerwonego pesto (obecnie bardzo łatwe do kupienia)
- pół łyżeczki sosu sambal oelek (ostry sos z papryczek chili, który można zastąpić szczyptą sproszkowanego chili)
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz do smaku.
Grzanki:
- 1 mała bagietka
- 2 łyżki oliwy.

Bagietkę przekrawamy wzdłuż na dwie połówki i grillujemy na złoty kolor z obu stron, na rozgrzanej patelni. Możemy również pokroić bagietkę w kostkę i zarumienić w ten sam sposób. Zostawiamy na 10 minut do ostygnięcia przed położeniem na sałatkę. Do gotującej się osolonej wody wrzucamy kalafior rozdrobniony na małe różyczki. Gotujemy ok. 5 minut – kalafior powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy i odkładamy na bok, aby ostygł. W tym czasie przyrządzamy sos. Oliwę mieszamy z pesto, octem, wodą i sosem sambal. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pomidory kroimy w ok. 2 cm kawałki i wykładamy na talerz sałatkowy. Posypujemy pokruszonym serem feta, cebulą i porwanymi na kawałki listkami bazylii.

Całość polewamy sosem i posypujemy grzankami lub podajemy z całą, zgrillowaną bagietką.