Poniższy przepis to jedno z tych nieśmiertelnych dań, które zaspokoi nawet największy głód. Połączenie schabu z kluskami śląskimi dostarcza ogromną ilość energii i jest idealne dla osób chcących przygotować się do dużego wysiłku fizycznego.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: ok. 45 minut Porcja: 4 osoby
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niezbyt długie paski. Do obszernego woreczka wsypujemy mąkę, sól, pieprz oraz posiekane drobno igiełki rozmarynu. Potrząsamy, aby całość się wymieszała. Dodajemy kawałki mięsa, zamykamy woreczek i mocno potrząsamy. Dzięki temu schab łatwo i szybko obtoczy się w mięsie i przyprawach. Mięso podsmażamy w rondlu na rozgrzanym smalcu tak, aby kawałki opiekły się z każdej strony. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do rondla z podsmażonym mięsem dodajemy pieczarki, czosnek i chwilę podsmażamy. Wlewamy pomidory z puszki lub passatę oraz bulion. Mieszamy i dodajemy pokrojoną białą część dymki. Całość gotujemy na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (ok. 30 minut). Potrawkę można podać z kluskami, kopytkami lub ryżem.