Sos z suszonych pomidorów i bazylii do klusek śląskich
14 lipca, 2014
Mało kto wie, że orzechy nerkowca są częścią owocu zwanego jabłkiem nanerczowym, które rośnie na drzewie zwanym nanercz zachodni. Zewnętrzna łuska orzecha zawiera sok tak żrący, że może poparzyć skórę. Używa się go m.in. do impregnowania drewna w celu ochrony przed termitami. Orzechy nerkowca doskonale zastępują w sosach i pesto dość drogie orzechy pini. Pozwalają przygotować sos dzięki któremu nasze tradycyjne kluski śląskie nabierają wyśmienitego, orientalnego smaku.
Składniki (2-3 porcje):
6 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
garść orzechów nerkowca lub włoskich
1/2 szklanki płynnej śmietanki 30%
3 gałązki świeżej bazylii
świeżo zmielony czarny pieprz
opakowanie klusek 450 g (wykorzystano Nordis Kluski śląskie).
Pomidory z trzema łyżkami zalewy, w której się znajdowały, orzechy i bazylię umieszczamy, np. w kubku i blendujemy.
Masę przekładamy na patelnie i dodajemy śmietankę.
Całość mieszamy i podgrzewamy tak, aby sos był ciepły, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Jeśli jest zbyt gęsty możemy dodać śmietanki lub przegotowanej wody. Kluski śląskie gotujemy wg przepisu na opakowaniu ok. 5-6 minut, pamiętając o wlaniu do gotującej się wody odrobiny oleju, żeby się nie zlepiały. Odcedzamy je po ugotowaniu i układamy na talerzach. Ciepłe kluski polewamy sosem i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tanio, szybko, smacznie!