Propozycja o wykwintnej nazwie, ale bardzo prosta w wykonaniu. Dzięki temu zamiast siedzieć w kuchni możemy więcej czasu spędzić z rodziną przy świątecznym stole. Uroda i prostota tego dania zachęca młodzież i dzieci do pomocy przy śniadaniu. Co więcej, goście będą z całą pewnością zaintrygowani tym przysmakiem.
Pora: śniadanie Rodzaj dania: jajka sadzone Czas przygotowania: ok. 40 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
4 kromki razowego chleba
ok. 300 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis szpinak)
4 małe jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Zmrożony szpinak wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem. Przykrywamy i trzymamy na minimalnym ogniu aż szpinak się rozmrozi. Teraz odkrywamy zawartość patelni, zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Z chleba wycinamy kółka lub wykorzystujemy okrągły w kształcie chleb, smarujemy z jednej strony masłem. Posmarowaną stroną układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z przestudzonego szpinaku formujemy na każdej kromce gniazdo, a w środek każdego wbijamy jajko.
Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut. Białko powinno być ścięte, a żółtko półpłynne. Nie przejmujmy się, jeśli białko wyleje się poza obręb gniazda – w piekarniku i tak ładnie się zetnie.