Planując Świąteczny obiad często stajemy przed takim oto wyzwaniem: chcemy przygotować danie jak najbardziej wykwintne, ale którego przyrządzenie nie zajmie nam wiele czasu. Przepisem łączącym te oba – wydawałoby się wykluczające kryteria – jest polędwica zawijana, która sama w sobie jest mięsem z wyższej półki. Będzie świetnie smakowała podana z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i gotowanymi brokułami lub innymi warzywami.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: ok. 45 minut Porcja: 4-6 osób
Składniki:
ok. 500 g polędwicy wieprzowej
świeży tymianek
2 łyżki bułki tartej
pieczone ziemniaki
brokuły (wykorzystano Nordis Brokuły)
2 łyżki tartego parmezanu
70 g migdałów
70 g orzechów włoskich
pół pęczka natki pietruszki
szczypiorek
ok. 120 g plastrów boczku
sól.
Polędwicę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy opłukanym i posiekanym tymiankiem oraz solą. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej i podsmażamy polędwiczkę z każdej strony.
W misce mieszamy razem parmezan: bułkę tartą, zmielone w blenderze orzechy i migdały oraz posiekaną natkę pietruszki ze szczypiorkiem. Plasterki boczku rozkładamy tak, aby ich brzegi na siebie nachodziły. Na brzegu kładziemy zrumienioną polędwicę, a na pozostałą część boczku mieszankę z bułki, parmezanu i orzechów.
Polędwicę ostrożnie zawijamy w boczek i przewiązujemy dokładnie nitką. Roladę przekładamy na blachę (na którą wcześniej przelewamy tłuszcz z patelni, na której rumieniliśmy roladę wraz z odrobiną wody).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego!