W okresie jesienno-zimowym powinniśmy na stałe wprowadzić do naszej diety dania z czosnkiem. Dzięki lotnym związkom siarki oraz olejkom eterycznym działa on bakterio i wirusobójczo. Świetnie sprawdza się przy objawach grypy i przeziębienia. Działa rozgrzewająco, napotnie i oczyszcza drogi oddechowe oraz wspomaga walkę organizmu z infekcjami układu oddechowego. Z tego powodu jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Rosjanie mówią nawet o nim “rosyjska penicylina”. Niestety, czosnek poddany obróbce termicznej traci większość swoich właściwości leczniczych, choć jego charakterystyczny zapach i smak pozostają. W poniższym daniu są one niezwykle istotne – dodajemy do niego aż 12 ząbków czosnku.
Pora: Obiad Rodzaj dania: mięso duszone z warzywami Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja: 4 porcje
Składniki:
2 średnie cebule
ok. 12 ząbków czosnku
800 g piersi z kurczaka
smalec do smażenia
1 opakowanie 450 g mieszanki warzywnej z pieczarkami (wykorzystane Nordis Warzywa na patelnię premium)
1 łyżka igiełek rozmarynu
300 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody
5 łyżek sosu sojowego
sól, pieprz do smaku.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy kawałki kurczaka z każdej strony. Wyjmujemy mięso i wrzucamy czosnek, cebulę i mieszankę warzywną. Ponownie podsmażamy i doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładamy usmażone wcześniej mięso. Dolewamy bulion, sos sojowy i dusimy ok. 10 minut. Jeśli potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Możemy podać razem z ugotowanym ryżem.