Bez glutenu,  Deser

Deser z lodów czekoladowych i sosu malinowego

Czas na deser z malinami, ponieważ sezon na te wspaniałe owoce już się niestety kończy. Chwytajmy zatem chwilę, aby urozmaicić lodowy deser świeżymi malinami. Szczególnie, że czekolada, jak i czekoladowe lody, komponują się wyśmienicie z tymi owocami. Żeby dodatkowo poczuć się dobrze pałaszując ten deser warto wiedzieć, że Polska – obok Rosji – jest największym producentem malin na świecie!

Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: deser, lody
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja: 4-6 osób

Deser z lodów i sosu malinowego_02a

Składniki:

  • 150 g malin oraz garść ładnych malin do dekoracji
  • 50 g cukru
  • połowa opakowania budyniu malinowego lub waniliowego
  • lody czekoladowe (wykorzystane Nordis Cadenza czekoladowa)
  • listki mięty do dekoracji.

Gotujemy 150 ml wody razem z cukrem. Podczas wrzenia dodajemy proszek budyniowy rozpuszczony w 4 łyżkach zimnej wody i szybko mieszamy.

Maliny rozgniatamy widelcem i dodajemy do sosu. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 s i odstawiamy do ostygnięcia.

Lody rozkładamy do poszczególnych pucharków i polewamy sosem malinowym. Dodajemy kilka malin do dekoracji i listki mięty.

Deser z lodów i sosu malinowego_01a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *