Sezon ogórkowy, jak wszysto co dobre, kończy się definitywnie. Co zrobić z niewymiarowymi ogórkami, np. takimi małymi i pociesznymi okrąglakami? Do słoika za bardzo się nie nadają, bo są niewymiarowe. Na mizerię naprawdę ciężko je obrać, ponieważ niewiele z nich zostanie. Ale jest rozwiązanie: można z nich zrobić zupę!
Pora: obiad Rodzajdania: zupa Czasprzygotowania: ok. 40 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
ok. 700 g ogórków zielonych
1 duża cebula
200 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
3 małe ziemniaki
2 łyżki masła klarowanego
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1,5 l bulionu
sok z cytryny
sól i pieprz do smaku.
Ogórki bardzo dokładni płuczemy bieżącą wodą i kroimy w średniej wielkości plastry. Cebule obieramy i siekamy w kostkę. Jeśli nie korzystamy z mrożonej marchewki, to obieramy korzenie i kroimy w kostkę jak ziemniaki.
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy ogórki, marchewkę i chwilę podsmażamy.
Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, zgnieciony ząbek czosnku, ziele angielskie oraz ziemniaki. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie dodajemy zawartość patelni i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.