Bez glutenu,  Obiad,  Zupy

Zupa z zielonych ogórków

Sezon ogórkowy, jak wszysto co dobre, kończy się definitywnie. Co zrobić z niewymiarowymi ogórkami, np. takimi małymi i pociesznymi okrąglakami? Do słoika za bardzo się nie nadają, bo są niewymiarowe. Na mizerię naprawdę ciężko je obrać, ponieważ niewiele z nich zostanie. Ale jest rozwiązanie: można z nich zrobić zupę!

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 4 osoby

Zupa z zielonych ogórków_03a

Składniki:

  • ok. 700 g ogórków zielonych
  • 1 duża cebula
  • 200 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 l bulionu
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku.

Zupa z zielonych ogórków_01a

Ogórki bardzo dokładni płuczemy bieżącą wodą i kroimy w średniej wielkości plastry. Cebule obieramy i siekamy w kostkę. Jeśli nie korzystamy z mrożonej marchewki, to obieramy korzenie i kroimy w kostkę jak ziemniaki.

Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy ogórki, marchewkę i chwilę podsmażamy.

Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, zgnieciony ząbek czosnku, ziele angielskie oraz ziemniaki. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie dodajemy zawartość patelni i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupa z zielonych ogórków_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *