Bez glutenu,  Deser,  Dodatki,  Przystawki

Lody marchewkowe – słodkie lub wytrawne

Lody wcale nie muszą być słodkim deserem. Mogą być także finezyjną, zimną przystawką. Do ich przygotowania wykorzystuje się składniki, które zazwyczaj nie kojarzą się nam ze słowem “lody”. W niektórych polskich restauracjach czy lodziarniach możemy już spotkać lody lub sorbety z dodatkiem wina, sera pleśniowego, buraków, chrzanu czy musztardy! W domowym zastosowaniu takie lody mogą się sprawdzić jako dodatek do różnych potraw mięsnych lub warzywnych oraz jako dodatek do krakersów, chipsów czy frytek. Poniższy przepis dotyczy lodów marchewkowych: słodkich lub wytrawnych.

Pora: podwieczorek, obiad
Rodzaj dania: deser, lody, przystawka, dodatek
Czas przygotowania: ok. 30 minut + mrożenie
Porcja: 4-6 osób

Lody marchewkowe_03a

Składniki:

  • 350 ml śmietanki 30%
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 5 żółtek
  • 150 g mrożonej marchewki (wykorzystane Nordis Marchewka Mini).

Do wersji wytrawnej:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli.

2 łyżki cukru wsypujemy do rondla o grubym dnie (cienką warstwą na całej powierzchni) i podgrzewamy na średnim ogniu aż się roztopi. Dodajemy kolejne 2 łyżki cukru, roztapiamy i powtarzamy cały proces do wyczerpania cukru. Karmel jest gotowy, kiedy ma brązowy kolor i gładką konsystencję. Należy uważać, aby karmel się nie przypalił. Należey go mieszać od czasu do czasu.

Do karmelu wlewamy cienkim strumieniem śmietankę, jednocześnie cały czas mieszając. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że naokoło łyżki utworzy nam się gruda karmelu. Należy wtedy podgrzewać całość na małym ogniu przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Całość zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.

Zmrożoną marchewkę miksujemy krótko w blenderze kielichowym (mogą pozostać niezmiksowane kawałki marchewki).

Żółtka ubijamy za pomocą miksera na puszystą masę i (cały czas miksując) wlewamy do nich cienkim strumieniem masę karmelową. Następnie dodajemy zmiksowaną marchewkę oraz ocet i sól (jeśli ma to być wersja wytrawna). Całość mieszamy, wlewamy do rondla i gotujemy na małym ogniu przez parę minut – w dalszym ciągu cały czas mieszając. Masę studzimy i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Zimną masę wlewamy do maszynki do lodów i postępujemy wg instrukcji obsługi.

Lody marchewkowe_01a

Jeśli nie mamy takiego sprzętu wkładamy chłodną masę do zamrażalnika na 30 minut i miksujemy. Proces powtarzamy 3-4 razy co kolejne 30 minut.

Lody wyjmujemy z zamrażalnika na ok. 10 minut przed podaniem. Przetrzymujemy zmrożone ok. 1 tygodnia.

Lody marchewkowe_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *