Dodatki,  Sałatki i surówki

Pieczona brukselka w sosie ostrygowym

Bohaterem poniższego dania jest brukselka, która występuje w niniejszym przepisie w towarzystwie egzotycznego sosu ostrygowego. Ten gęsty, ciemnobrązowy sos o charakterystycznym słodko-słonym smaku jest powszechnie używany w kuchni wietnamskiej, tajskiej i chińskiej. Podnosi aromat każdej potrawy, a w parze z dość bezbarwną brukselką tworzy ciekawą kompozycję smakową.

Pora: obiad
Rodzaj dania: dodatek, sałatka
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4 porcje

Brukselka w sosie ostrygowym_04a

Składniki:

  • 400 g brukselki
  • olej do smażenia
  • po garści ryżu preparowanego i ziaren słonecznika.

Brukselka w sosie ostrygowym_01a

Sos:

  • 100 ml sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 papryczka chili
  • parę gałązek pietruszki.

Brukselka w sosie ostrygowym_02

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy zmrożoną brukselkę na małym ogniu, a następnie przekładamy na blaszkę, polewamy olejem ze smażenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.

Brukselka w sosie ostrygowym_03a

Na patelni pozostałej po smażeniu brukselki podprażamy krótko ryż i słonecznik.

Robimy sos:

Sos ostrygowy dokładnie mieszamy z octem, sokiem z cytryny, 50 ml wody i cukrem. Dodajemy pokrojoną papryczkę chili (bez nasion) i posiekaną natkę pietruszki.

Brukselkę wyjmujemy z piekarnika, przekładamy do miseczki, polewamy sosem, mieszamy i posypujemy ryżem i słonecznikiem. Podajemy jako danie główne lub dodatek do mięsa.

Brukselka w sosie ostrygowym_06a Brukselka w sosie ostrygowym_05a