Bohaterem poniższego dania jest brukselka, która występuje w niniejszym przepisie w towarzystwie egzotycznego sosu ostrygowego. Ten gęsty, ciemnobrązowy sos o charakterystycznym słodko-słonym smaku jest powszechnie używany w kuchni wietnamskiej, tajskiej i chińskiej. Podnosi aromat każdej potrawy, a w parze z dość bezbarwną brukselką tworzy ciekawą kompozycję smakową.
Pora: obiad Rodzaj dania: dodatek, sałatka Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja: 4 porcje
Składniki:
400 g brukselki
olej do smażenia
po garści ryżu preparowanego i ziaren słonecznika.
Sos:
100 ml sosu ostrygowego
1 łyżka octu jabłkowego
sok z cytryny
3 łyżki brązowego cukru
1 papryczka chili
parę gałązek pietruszki.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy zmrożoną brukselkę na małym ogniu, a następnie przekładamy na blaszkę, polewamy olejem ze smażenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Na patelni pozostałej po smażeniu brukselki podprażamy krótko ryż i słonecznik.
Robimy sos:
Sos ostrygowy dokładnie mieszamy z octem, sokiem z cytryny, 50 ml wody i cukrem. Dodajemy pokrojoną papryczkę chili (bez nasion) i posiekaną natkę pietruszki.
Brukselkę wyjmujemy z piekarnika, przekładamy do miseczki, polewamy sosem, mieszamy i posypujemy ryżem i słonecznikiem. Podajemy jako danie główne lub dodatek do mięsa.