Deser

Deser borówkowy z lodami i serkiem waniliowym

Borówka amerykańska to taki owoc, który, w przeciwieństwie do innych owoców jagodowych jest dostępny w większych sklepach przez cały rok. Borówka to także  owoc pożyteczny – dbający o nasze oczy. Jedzenie borówek chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i światło słoneczne.

Pora: deser
Rodzaj dania: deser lodowy
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 2 duże pucharki

Deser borówkowy_01a

Składniki:

  • 2 opakowania homogenizowanego serka waniliowego
  • 400 ml śmietany 30%
  • 120 g borówek amerykańskich
  • 80 g cukru
  • pół paczki ciasteczek maślanych
  • 4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 2 gałązki mięty.

Borówki myjemy. 1/3 odkładamy na bok, a resztę wrzucamy do rondelka i lekko zgniatamy widelcem, wlewamy 2 łyżki wody, wsypujemy 40 g cukru i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Po ugotowaniu miksujemy i odkładamy na bok do ostygnięcia. Na dno dużych pucharków wkruszamy maślane ciasteczka. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając pozostałe 40 g cukru. Połowę ubitej śmietany odkładamy na bok, a do drugiej połowy dodajemy serki homogenizowane.

Do pucharków wlewamy masę serową, polewamy ja sosem borówkowym, dodajemy po dwie gałki lodów i całość przykrywamy bitą śmietaną. Dekorujemy borówkami i gałązkami mięty.

Deser borówkowy_02a Deser borówkowy_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *