Borówka amerykańska to taki owoc, który, w przeciwieństwie do innych owoców jagodowych jest dostępny w większych sklepach przez cały rok. Borówka to także owoc pożyteczny – dbający o nasze oczy. Jedzenie borówek chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i światło słoneczne.
Pora: deser Rodzaj dania: deser lodowy Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja: 2 duże pucharki
Składniki:
2 opakowania homogenizowanego serka waniliowego
400 ml śmietany 30%
120 g borówek amerykańskich
80 g cukru
pół paczki ciasteczek maślanych
4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
2 gałązki mięty.
Borówki myjemy. 1/3 odkładamy na bok, a resztę wrzucamy do rondelka i lekko zgniatamy widelcem, wlewamy 2 łyżki wody, wsypujemy 40 g cukru i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Po ugotowaniu miksujemy i odkładamy na bok do ostygnięcia. Na dno dużych pucharków wkruszamy maślane ciasteczka. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając pozostałe 40 g cukru. Połowę ubitej śmietany odkładamy na bok, a do drugiej połowy dodajemy serki homogenizowane.
Do pucharków wlewamy masę serową, polewamy ja sosem borówkowym, dodajemy po dwie gałki lodów i całość przykrywamy bitą śmietaną. Dekorujemy borówkami i gałązkami mięty.