Ciasta i ciastka,  Deser

Tarta gruszkowa

Jedną z najstarszych odmian gruszy jest Konferencja, niezmienne uznawana za niezawodną. Wywodzi się z Anglii, a w Zachodniej Europie rozpowszechniła się pod koniec XIX w. W Polsce jednak rozpoczęto jej uprawę znacznie później, bo w latach 70. XX w. Szybko stała się jedną z najbardziej cenionych odmian jesiennych, polecanych do uprawy amatorskiej i produkcji towarowej. Jej owoce są soczyste, słodkie i smaczne. Są świetną alternatywą dla jabłek w jesiennej tarcie.

Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: tarta
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 8 – 10 porcji

Smaczne ciasto

Składniki:

  • 80 g masła
  • 60 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 132 g brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • 1 cytryna (sok oraz skórka)
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 kg dojrzałych gruszek.

Do podania:

  • lody waniliowe (wykorzystana Nordis Cadenza waniliowa).

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem oraz cukrem z waniliowym. Dodajemy 2 jajka, śmietanę, skórkę z cytryny i 3 łyżki miękkiego masła. Ubijamy mikserem na gładką masę i przekładamy do formy na tartę (średnica ok. 25 cm).

Gruszki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Część plasterków odkładamy do dekoracji. Pozostałe umieszczamy w cieście i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Pozostałe masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Ubijamy mikserem jajko i dodajemy łyżkę roztopionego masła oraz 3 łyżki cukru. Ubijamy na gładką masę.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na wierzch masę jajeczną. Na wierzchu układamy na około plasterki gruszek, skrapiamy je resztą roztopionego masła i resztą cukru. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Piekarnik powinien mieć niższą temperaturę – 170 stopni C. Gruszki powinny się przyrumienić. Podajemy wraz z gałką lodów waniliowych.

Smaczne ciasto Smaczne ciasto, lody

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *