Puree dyniowe

Ważnym składnikiem przepisu na Sernik dyniowy jest puree z dyni. To jeden z ciekawszych półproduktów w taniej, szybkiej i smacznej kuchni. Dyniowe puree, które jest świetnym dodatkiem do zup i ciast, możemy je przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Co zrobić, żeby przygotować puree z dyni? Dynię należy pociąć na równe części (połówki z ćwiartek), usuwając wcześniej pestki. Najłatwiej wyskrobać je za pomocą łyżki do lodów lub łyżki stołowej. Otrzymane kawałki dyni należy położyć na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym i włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. godzinę. Czas przebywania dyni w piekarniku zależy od rodzaju dyni, wielkości kawałków, zawartości w nich wody. Miąższ powinien być na tyle miękki, aby widelec zagłębiał się w nim bez oporów. Wtedy łatwo oddzielimy go od twardej skóry za pomocą łyżki do lodów lub łyżki stołowej i zblendujemy.

Spaghetti ze szpinakiem, dynią i boczkiem_01a

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>