Ważnym składnikiem przepisu na Sernik dyniowy jest puree z dyni. To jeden z ciekawszych półproduktów w taniej, szybkiej i smacznej kuchni. Dyniowe puree, które jest świetnym dodatkiem do zup i ciast, możemy je przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Co zrobić, żeby przygotować puree z dyni? Dynię należy pociąć na równe części (połówki z ćwiartek), usuwając wcześniej pestki. Najłatwiej wyskrobać je za pomocą łyżki do lodów lub łyżki stołowej. Otrzymane kawałki dyni należy położyć na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym i włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. godzinę. Czas przebywania dyni w piekarniku zależy od rodzaju dyni, wielkości kawałków, zawartości w nich wody. Miąższ powinien być na tyle miękki, aby widelec zagłębiał się w nim bez oporów. Wtedy łatwo oddzielimy go od twardej skóry za pomocą łyżki do lodów lub łyżki stołowej i zblendujemy.