Brazylijski gulasz z fasoli
Gulasz z fasoli, zwany w Brazylii Feijoada, jest potrawą narodową. Nazwa pochodzi od portugalskiego słowa “feijoado”, oznaczającego fasolę, która jest podstawowym składnikiem dania. Tradycyjną feijoadę przyrządza się z czarnej lub czerwonej fasoli. Możemy jednak śmiało wykorzystać dowolną odmianę fasoli kolorowej, czy popularną w daniach kuchni polskiej fasolę Jaś, ponieważ nie ma jedynego słusznego przepisu. Jak z naszym polskim bigosem – ile domów, tyle odmian tego dania.
Realny czas przygotowania tej potrawy jest bardzo krótki, a poziom trudności niemal zerowy (danie przyrządza się niemal samo, ponieważ wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garnka), to jednak wymaga ono czasu na przygotowanie. Fasolę trzeba zamoczyć na 12 godzin przed przyrządzeniem dania, zaś sam gulasz gotuje się 2 godziny.
Pora: obiad
Rodzaj dania: danie jednogarnkowe
Czas przygotowania: do 15 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Porcja: 4-6 osób
Składniki:
- 500 g suszonej fasoli (wykorzystana fasola kolorowa)
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 350 g kabanosów lub kiełbasy
- 1 żółta papryka
- 200 g marchewki mrożonej krojonej w kostkę (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
- 200 g ryżu
- olej/oliwa do smażenia
- pół natki pietruszki
- sól, pieprz, kminek do smaku.
Fasolę wkładamy do dużego garnka, zalewamy 2 litrami wody i zostawiamy do namoczenia, np. wieczorem, na 12 godzin. Po namoczeniu fasoli obieramy czosnek, a kabanosy kroimy w plasterki. Fasolę odcedzamy, płuczemy na sitku i wraz z czosnkiem i kabanosami wrzucamy do dużego garnka.
Całość zalewamy 2 litrami wrzącej wody, przykrywamy i gotujemy ok. 2 godziny.
Na kwadrans przed końcem gotowania obieramy cebulę i siekamy w kostkę razem z papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy paprykę, zmrożoną marchewkę i cebulę. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 3 minuty i doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.
Warzywa dodajemy do fasoli na ok. 10 minut przed końcem gotowania. Danie podajemy z ugotowanym ryżem i posypane posiekaną pietruszką.