Kalafior, podobnie jak ziemniak, dynia i marchewka, jest świetnym surowcem na placki. Przypominają one nieco kotlety mielone, ale nie mają w sobie ani grama mięsa. Koniecznie spróbujcie, ponieważ przyrządza się je bajecznie prosto i szybko. Placuszki kalafiorowe można podawać, np. z sosem pomidorowym.
Składniki (ok. 10 placuszków):
450 g kalafiora (wykorzystano Nordis Kalafior)
2 jajka
200 g bułki tartej
pół pęczka pietruszki
masło klarowane lub olej do smażenia
szczypta cukru, soli i pieprzu.
Do gorącej, osolonej wody wrzucamy kalafior. Dodajemy kurkumę, cukier i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i rozgniatamy, np. widelcem, na puree. Dodajemy jajka, 150 g bułki tartej, posiekaną pietruszkę, przyprawy i mieszamy.
Z masy formujemy niewielkiej wielkości placuszki i obtaczamy je w pozostałej bułce.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor.