Dania główne,  Obiad,  Placki, pyzy, pierogi, naleśniki

Placuszki z kalafiora

Kalafior, podobnie jak ziemniak, dynia i marchewka, jest świetnym surowcem na placki. Przypominają one nieco kotlety mielone, ale nie mają w sobie ani grama mięsa. Koniecznie spróbujcie, ponieważ przyrządza się je bajecznie prosto i szybko. Placuszki kalafiorowe można podawać, np. z sosem pomidorowym.

Placki z kalafiora_04a

Składniki (ok. 10 placuszków):

  • 450 g kalafiora (wykorzystano Nordis Kalafior)
  • 2 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • pół pęczka pietruszki
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • szczypta cukru, soli i pieprzu.

Kotlety z kalafiora_01a

Do gorącej, osolonej wody wrzucamy kalafior. Dodajemy kurkumę, cukier i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i rozgniatamy, np. widelcem, na puree. Dodajemy jajka, 150 g bułki tartej, posiekaną pietruszkę, przyprawy i mieszamy.

Kotlety z kalafiora_02a

Z masy formujemy niewielkiej wielkości placuszki i obtaczamy je w pozostałej bułce.

Kotlety z kalafiora_03a

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor.

Placki z kalafiora_05a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *