Omlet – pożywne i smacznie danie – był znany już w czasach imperium rzymskiego. Ta łatwa w wykonaniu potrawa zachęca do eksperymentowania w kuchni i tworzenia różnych wersji przepisu. Ciekawą wariacją jest wersja z fasolką szparagową. Warzywo to stanowczo zbyt rzadko gości na polskich stołach, biorąc pod uwagę długą listę jej właściwości prozdrowotnych.
Składniki (1 omlet):
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki otrębów owsianych
100 g mrożonej fasolki szparagowej (wykorzystane Nordis Fasola szparagowa cięta)
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane i wrzucamy zmrożoną fasolkę szparagową i pomidora.
Podsmażamy przez chwilę często mieszając. Wlewamy sok lub sos pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i odstawiamy na bok.
Jajka miksujemy z mlekiem i dodajemy otręby. Dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy olej bądź masło klarowane i wylewamy na nią przygotowaną masę. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż jajka się zetną.
Na połowie omleta rozkładamy przygotowany wcześniej farsz i składamy go na pół.