Na śniadanie lub kolację,  Śniadanie i Kolacja

Omlet z fasolką szparagową i pomidorami

Omlet – pożywne i smacznie danie – był znany już w czasach imperium rzymskiego. Ta łatwa w wykonaniu potrawa zachęca do eksperymentowania w kuchni i tworzenia różnych wersji przepisu. Ciekawą wariacją jest wersja z fasolką szparagową. Warzywo to stanowczo zbyt rzadko gości na polskich stołach, biorąc pod uwagę długą listę jej właściwości prozdrowotnych.

Omlet z fasolką szparagową i pomidorami_06aSkładniki (1 omlet):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej (wykorzystane Nordis Fasola szparagowa cięta)
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki zagęszczonego soku pomidorowego lub sosu pomidorowego
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 50 g sera żółtego
  • sól, pieprz, suszona bazylia do smaku.

Omlet z fasolką szparagową i pomidorami_01a

Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane i wrzucamy zmrożoną fasolkę szparagową i pomidora.

Omlet z fasolką szparagową i pomidorami_02a

Podsmażamy przez chwilę często mieszając. Wlewamy sok lub sos pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i odstawiamy na bok.

Jajka miksujemy z mlekiem i dodajemy otręby. Dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy olej bądź masło klarowane i wylewamy na nią przygotowaną masę. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż jajka się zetną.

Omlet z fasolką szparagową i pomidorami_03a

Na połowie omleta rozkładamy przygotowany wcześniej farsz i składamy go na pół.

Omlet z fasolką szparagową i pomidorami_04a

Omlet posypujemy startym  żółtym serem.

Omlet z fasolką szparagową i pomidorami_05a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *