Zupy

Szybka zupa jarzynowa z jajkiem i żółtym serem

Niewymagającym, szybkim i smacznym daniem jest zupa przygotowana na bazie mrożonych warzyw. W tym przepisie doskonale widać pożyteczną cechę mrożonek, jaką jest oszczędność czasu potrzebnego do selekcji, umycia, obrania i pokrojenie warzyw. Warto spróbować jak smakuje taka zupa i jak szybko można ją przygotować.

Szybka zupa jarzynowa z jajkiem i serem żółtym_03a

Składniki (3 porcje):

  • 1 opakowanie mrożonej zupy jarzynowej (wykorzystana Nordis Zupa jarzynowa)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 120 ml śmietany 30%
  • 100 g startego żółtego sera
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, kurkuma do smaku.

Szybka zupa jarzynowa z jajkiem i serem żółtym_01a

Zupę jarzynową podsmażamy na maśle bez rozmrażania.

Szybka zupa jarzynowa z jajkiem i serem żółtym_02a

Zalewamy 1,5 litra gorącej wody, wsypujemy szczyptę kurkumy i zagotowujemy.Wlewamy śmietanę, wsypujemy starty żółty ser i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.

Jajka obieramy, kroimy w cząstki i rozkładamy na talerzach. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.

Szybka zupa jarzynowa z jajkiem i serem żółtym_04a

 

Szybka zupa jarzynowa z jajkiem i serem żółtym_05a

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej “Wiosenne zupy”.

Wiosenne zupy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *