Omlet z karmelizowanymi owocami i lodami

Omlety przyrządzali już starożytni Rzymianie, jednak to Francuzi stworzyli różne ich warianty. Najprostsze omlety francuskie przyrządza się ze starannie rozbełtanych jaj. Są one płaskie i mają niewielką ilość dodatków. Jednak już  francuski omlet muślinowy robiony jest z odrębnie ubijanych na sztywno białek i żółtek tak, aby był wysoki i puchaty. Poniższy przepis przedstawia właśnie taki wariant omleta. Pomimo,że omlety jada się zazwyczaj na śniadanie, to ten świetnie nadaje się również na podwieczorek.

Pora: podwieczorek, kolacja
Rodzaj dania: deser
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 2 osoby

Deser z omleta i lodów_04a

 

Deser z omleta i lodów_07a

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru z wanilią
  • garść rodzynek
  • 250 ml mleka (dowolnego)
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 gruszka
  • garść orzechów włoskich
  • cukier puder
  • sól.

Do podania:

  • lody o smaku waniliowym, śmietankowym lub orzechowym (wykorzystane Nordis Cadenza)

 Deser z omleta i lodów_01a

Rodzynki zalewamy wrząca wodą i po paru minutach odcedzamy. Oddzielamy jajka od białek. Żółtka ucieramy ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru na puszystą masę.

Do masy jajecznej wsypujemy mąkę (najlepiej przesiana) i wlewamy mleko. Całość mieszamy mikserem na niskich obrotach aż masa będzie gładka. Białka ubijamy na sztywno (z dodatkiem szczypty soli) i dodajemy do ciasta powoli mieszając łyżką.

Deser z omleta i lodów_02a

Na dużej i głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wlewamy masę, posypujemy rodzynkami, przykrywamy i smażymy na bardzo małym ogniu tak aby ciasto na wierzchu było lekko ścięte.

Deser z omleta i lodów_03a

Dzięki temu omlet będzie łatwiej obrócić. Po usmażeniu z drugiej strony zdejmujemy omlet z patelni i kroimy na małe kawałki.

W międzyczasie roztapiamy drugą łyżkę masła, wsypujemy pozostałe 2 łyżki cukru i karmelizujemy go. Wkładamy pokrojoną w kostkę gruszkę i orzechy. Podsmażamy przez chwilę na małym ogniu cały czas mieszając. Pokrojony na kawałki omlet układamy na talerzu w wieniec. Polewamy karmelem z owocami i orzechami, dodajemy gałkę lodów i posypujemy cukrem pudrem.

Deser z omleta i lodów_05 Deser z omleta i lodów_06a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>