Pizzerinki
Bywa, że po dużej imprezie rodzinnej zostają nam różne produkty, z którymi nie wiadomo co zrobić. Ciekawym i szybkim sposobem na wykorzystanie przysmaków, które zostały nam w lodówce są pizzerinki z ciasta francuskiego. Takie lekkie danie, z dodatkiem warzyw, jest też miłym odpoczynkiem dla żołądka. Pamiętajmy, że gotowe pizzerinki należy wkładać do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Dzięki temu ciasto francuskie ładnie się rozwarstwia.
Pora: kolacja, obiad, przystawka
Rodzaj dania: pizzerinki
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 15 minut
Porcja: 2-4 osób
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- mięso (szynka, kiełbasa, mięso z rosołu lub pasztet)
- masło klarowane lub olej do smażenia
- 200 g brokułów (wykorzystane Nordis brokuły)
- dodatki (wykorzystano garść czarnych oliwek i suszonych pomidorów)
- łatwo topiący się ser (mozzarella lub cheddar)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- mielona słodka papryka, sól, pieprz do smaku.
Zależnie od tego co pozostanie nam w lodówce po imprezie trzeba odpowiednio podejść do przygotowania półproduktów do pizzerinek. Na przykład mięso z rosołu oddzielamy od kości i mielimy. Jeśli mamy nadmiar jakiejś wędliny kroimy ją po prostu na małe kawałki. Siekamy drobno cebulę i szklimy na głębokiej patelni, po czym dodajemy przygotowane mięso.
Jeśli używamy mięsa z rosołu musimy dodać więcej tłuszczu – inaczej mięso będzie suche. Całość chwilę podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką według uznania i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Zmrożonego brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy. Wyjmujemy za pomocą cedzaka i odkładamy na bok.
Do miseczki nakładamy przecier pomidorowy. Dodajemy wodę, oregano, pieprz i mieszamy.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i dzielimy na 6 kawałków za pomocą ostrego noża. Każdy z kawałków układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy sosem z przecieru, dodajemy mięso, brokuły i pozostałe dodatki.
Wszystkie pizzerinki posypujemy startym serem i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Ciasto powinno być lekko brązowe.