Omlety przyrządzali już starożytni Rzymianie, jednak to Francuzi stworzyli różne ich warianty. Najprostsze omlety francuskie przyrządza się ze starannie rozbełtanych jaj. Są one płaskie i mają niewielką ilość dodatków. Jednak już francuski omlet muślinowy robiony jest z odrębnie ubijanych na sztywno białek i żółtek tak, aby był wysoki i puchaty. Poniższy przepis przedstawia właśnie taki wariant omleta. Pomimo,że omlety jada się zazwyczaj na śniadanie, to ten świetnie nadaje się również na podwieczorek.
Pora: podwieczorek, kolacja Rodzaj dania: deser Czas przygotowania: ok. 40 minut Porcja: 2 osoby
Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru z wanilią
garść rodzynek
250 ml mleka (dowolnego)
200 g mąki
2 łyżki masła
1 gruszka
garść orzechów włoskich
cukier puder
sól.
Do podania:
lody o smaku waniliowym, śmietankowym lub orzechowym (wykorzystane Nordis Cadenza)
Rodzynki zalewamy wrząca wodą i po paru minutach odcedzamy. Oddzielamy jajka od białek. Żółtka ucieramy ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru na puszystą masę.
Do masy jajecznej wsypujemy mąkę (najlepiej przesiana) i wlewamy mleko. Całość mieszamy mikserem na niskich obrotach aż masa będzie gładka. Białka ubijamy na sztywno (z dodatkiem szczypty soli) i dodajemy do ciasta powoli mieszając łyżką.
Na dużej i głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wlewamy masę, posypujemy rodzynkami, przykrywamy i smażymy na bardzo małym ogniu tak aby ciasto na wierzchu było lekko ścięte.
Dzięki temu omlet będzie łatwiej obrócić. Po usmażeniu z drugiej strony zdejmujemy omlet z patelni i kroimy na małe kawałki.
W międzyczasie roztapiamy drugą łyżkę masła, wsypujemy pozostałe 2 łyżki cukru i karmelizujemy go. Wkładamy pokrojoną w kostkę gruszkę i orzechy. Podsmażamy przez chwilę na małym ogniu cały czas mieszając. Pokrojony na kawałki omlet układamy na talerzu w wieniec. Polewamy karmelem z owocami i orzechami, dodajemy gałkę lodów i posypujemy cukrem pudrem.