Medaliony w sosie śmietanowym

Polędwicę wieprzową - jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego - przyrządza się stosunkowo łatwo. Jest to też mięso doskonale sprawdzające się jako podstawa niedzielnego obiadu. W tym przepisie, oprócz polędwicy, dużą rolę odgrywa sos śmietanowy, który doskonale pasuje do klusek śląskich.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 4 osoby

Medaliony w sosie śmietanowyo - cebulowym_03a

Składniki:

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 200 g cebuli
  • 100 g ogórków konserwowych
  • pół szklanki zalewy spod ogórków
  • 1,5 łyżki mąki
  • 500 ml bulionu
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 duża łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku.

Medaliony w sosie śmietanowyo - cebulowym_01a

Do podania:

  • Kluski śląskie (wykorzystane Nordis Kluski śląskie)

Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy je na głębokiej patelni, z obu stron, szybko, na mocno rozgrzanym oleju (jeżeli będziemy smażyć zbyt długo, to mięso stanie się twarde).

Medaliony w sosie śmietanowyo - cebulowym_02a

Po zdjęciu polędwicy z patelni oprószamy ją solą i pieprzem i natychmiast wkładamy do ciepłego piekarnika (50 stopni), aby nie zdążyła wystygnąć.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy polędwicę. Oprószamy ją solą, pieprzem, gałką, mąką i mieszamy. Podsmażamy jeszcze chwilę i wlewamy gorący bulion. Hartujemy śmietanę i również wlewamy ją na patelnię. Dodajemy musztardę, całość mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 3 minut, uważając, aby sos się nie przypalił. Wlewamy zalewę spod ogórków, pokrojone w kostkę ogórki, ponownie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dokładamy medaliony i, razem z kluskami, dzielimy na porcje.

Polędwica w sosie pieczarkowo-cebulowym_05a