Ciasta i ciastka,  Deser,  Święta,  Święta Wielkanocne

Marcepanowy tort marchewkowy

Marcepan przywędrował do Europy z arabskiego wschodu. Składniki do jego wyrobu przewożono w pudełkach zwanych z języka łacińskiego marzapane i stąd właśnie wzięła się jego nazwa.

Wiosenny tort

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 100 g cukru lub ksylitolu
  • 130 g mąki
  • 200 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli.

Masa:

  • 600 ml mleka kokosowego (może też być każde inne ale jeśli wykorzystamy mleko krowie wystarczy nam 500 ml)
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
  • 70 g cukru pudru lub ksylitolu
  • 200 g masła
  • sok z połowy cytryny.

Dekoracja:

  • 250 g masy marcepanowej
  • konfitura morelowa
  • cukier puder do podsypania marcepanu podczas wałkowania
  • dowolna wiosenna dekoracja: słodkie jajeczka, galaretki lub kwiatuszki
  • wstążka.

Robimy ciasto:

Jeśli wykorzystujemy surową marchewkę musimy ją umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przy marchewce mrożonej wystarczy ją wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować 10 minut. Odlewamy wtedy część wody z gotowania i marchew miksujemy blenderem na gładką masę (jak w przypadku marchwianki). Przecedzamy przez bardzo gęste sito i odstawiamy do ostygnięcia.

Żółtka ubijamy na puszystą, jasną masę z 50 g cukru/ksylitolu i 1 łyżką gorącej wody.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce z 50 g cukru cały czas miksując, aż piana będzie błyszcząca i gładka.

Pianę z białek porcjami dodajemy do masy z żółtek i mieszamy delikatnie łyżką.

Wiosenny tort

Dodajemy skórkę pomarańczową, marchewkę oraz porcjami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość mieszamy delikatnie dużą łyżką do połączenia składników.

Masę przelewamy do tortownicy o wymiarach ok. 20-22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (155 stopni termoobieg) i pieczemy przez 40 minut.

Wiosenny tort

Po tym czasie ciasto należy wyjąć z piekarnika i obrócić w tortownicy do góry nogami na kratce, aby nie opadło.

W międzyczasie robimy masę:

Budynie rozrabiamy w szklance mleka dodając cukier. Resztę mleka gotujemy i wlewamy rozrobioną budyniową masę. Szybko mieszamy, aby nie zrobiły się grudki i gotujemy ok. 1 minuty.

Budyń studzimy i miksujemy dodając po kawałku chłodnego masła. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Krem chłodzimy w lodówce.

Ciasto marchewkowe kroimy na 3 krążki. Dolny nasączamy wodą z wódką lub wodą z sokiem cytrynowym i smarujemy konfiturą morelową.

Wiosenny tort

Przekładamy kremem budyniowym.

Wiosenny tort

Przekładamy drugim plackiem. Ponownie nasączamy, przekładamy kremem i przykrywamy trzecim plackiem, który również nasączamy i smarujemy kremem dla wyrównania powierzchni. Boki tortu smarujemy kremem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Wiosenny tort

Marcepan rozwałkowujemy na cienki placek na mocno podsypanej cukrem pudrem tortownicy. Przekładamy na wychłodzony tort i dociskamy z każdej strony. Wystające części marcepanu odcinamy i rolujemy w długi wałek o długości obwodu tortu. Przykładamy na styku ścianek bocznych i wierzchu. Tort posypujemy cukrem pudrem, przewiązujemy wstążką i dekorujemy.

Wiosenny tort

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *