Przystawki,  Święta,  Święta Wielkanocne

Pisanki z galarety

Tradycyjna, słona galaretka, zwana w kuchni staropolskiej auszpikiem była robiona z wieprzowych lub cielęcych nóżek. Do dobrze przygotowanego w ten sposób wywaru nie trzeba dodawać już żelatyny. Inaczej ma się sprawa z wywarami rybnymi i drobiowymi, do zżelowania których ten dodatek jest niezbędny. Wegetarianie z kolei mogą wykorzystać w wywarach warzywnych roślinne wersje żelatyny – pektynę i agar. Poniższe galaretkowe pisanki na pewno spodobają się miłośnikom nowości i lżejszej kuchni.

Pora: śniadanie, Święta Wielkanocne
Rodzaj dania: przystawka
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas chłodzenia: ok. 2 godziny
Porcja: 6 jajek

smaczne święta

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 1 szklanka białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • 150 g marchewki z groszkiem (wykorzystana Nordis Marchew z groszkiem)
  • szczypiorek
  • ulubione kiełki (wykorzystane kiełki rzodkiewki).

Na spodzie każdego z jajek robimy delikatnie otworek (wielkość ma być taka, aby można było do środka włożyć marchewkę i groszek). Wnętrze jajka wytrząsamy ze skorupki do miseczki (możemy później wykorzystać do ciasta lub na jajecznicę). Wydmuszki myjemy i wyparzamy od wewnątrz i na zewnątrz.

smaczne święta

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i mieszamy. Dodajemy do gotującego się bulionu z winem i odstawiamy do ostygnięcia.

Marchew z groszkiem wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy i studzimy.

Szczypiorek siekamy.

Do wydmuszek umieszczonych w kieliszkach do jajek wkładamy warzywa, kiełki, szczypiorek i zalewamy galaretą.

smaczne święta

Jajka wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem obieramy jajka ze skorupek.

smaczne święta

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *