Obiad,  Zupy

Rosołek z zielonym groszkiem, jajkiem i imbirem

Do delikatnego rosołku pasują delikatne warzywa. Takie jak groszek zielony. Warzywo wraz ze szczypiorem nadadzą zupie soczyście zielony kolor, a imbir doda pikanterii i rozgrzewającego charakteru. Takie dania bywają pożądane w maju, który potrafi zaskoczyć dniami z chłodną aurą.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 6 talerzy

Szybka zupa

Składniki:

  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 jajka
  • pół pęczka cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 150 g mrożonego groszku (wykorzystany Nordis groszek zielony)
  • sól, pieprz.

Filet z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy w miseczce sos sojowy wraz z imbirem i dodajemy kurczaka. Całość ponownie mieszamy i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Rozgrzewamy garnek z grubym dnem i podsmażamy na nim kurczaka na dużym ogniu. Kiedy większość sosu odparuje wlewamy bulion, gotujemy i szumujemy.

W kubku rozkłócamy jajka. Dodajemy sól, pieprz i ponownie mieszamy. Wlewamy do gotującego się bulionu ciągle mieszając. Kiedy jajko się zetnie wsypujemy drobno pokrojone cebulki wraz ze szczypiorem oraz groszek. Gotujemy tylko 2 minuty od zawrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorem.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *