Do delikatnego rosołku pasują delikatne warzywa. Takie jak groszek zielony. Warzywo wraz ze szczypiorem nadadzą zupie soczyście zielony kolor, a imbir doda pikanterii i rozgrzewającego charakteru. Takie dania bywają pożądane w maju, który potrafi zaskoczyć dniami z chłodną aurą.
Pora: obiad Rodzaj dania: zupa Czas przygotowania: ok. 40 minut Porcja: 6 talerzy
Składniki:
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 filet z piersi kurczaka
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
4 jajka
pół pęczka cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
150 g mrożonego groszku (wykorzystany Nordis groszek zielony)
sól, pieprz.
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy w miseczce sos sojowy wraz z imbirem i dodajemy kurczaka. Całość ponownie mieszamy i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Rozgrzewamy garnek z grubym dnem i podsmażamy na nim kurczaka na dużym ogniu. Kiedy większość sosu odparuje wlewamy bulion, gotujemy i szumujemy.
W kubku rozkłócamy jajka. Dodajemy sól, pieprz i ponownie mieszamy. Wlewamy do gotującego się bulionu ciągle mieszając. Kiedy jajko się zetnie wsypujemy drobno pokrojone cebulki wraz ze szczypiorem oraz groszek. Gotujemy tylko 2 minuty od zawrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorem.
Jeden komentarz
Ania
Takiej wersji jeszcze nie znam, ale bardzo chętnie bym skosztowała 🙂