Dania główne

Makaron ryżowy z kurczakiem, groszkiem i brokułem

Najlepsze letnie przepisy to dania, które są proste, szybkie i lekkie. Dobrze też jeśli przygotowanie ich nie zajmie więcej niż paręnaście minut. Taki jest właśnie makaron ryżowy z soczyście zielonym brokułem i groszkiem, których delikatny smak równoważy orientalny kurczak i pachnące, pietruszkowe pesto.

Pora: obiad
Rodzaj dania: makaron
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: 17 minut
Porcja: 6 porcji

Szybki obiad

Składniki:

Mięso:

  • 2 filety drobiowe
  • łyżki sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki curry
  • olej kokosowy do smażenia.

Pesto

  • 30 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 100 ml dowolnej oliwy
  • sól.

Makaron z warzywami:

  • 150 g zielonego groszku
  • 20 g brokuła
  • 30 g makaronu ryżowego wstążki
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ziaren sezamu (wcześniej uprażonych).

Robimy mięso:

Filety z kurczaka kroimy na plastry. Wkładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym i oprószamy curry. Odstawiamy na 20 minut.

Robimy pesto:

W międzyczasie miksujemy w blenderze orzeszki, czosnek i posiekany pęczek pietruszki i po trochu dolewamy oliwy tak, aby powstało pesto.

Robimy makaron z warzywami:

Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy zmrożonego brokuła i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy. Następnie wrzucamy groszek i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy.

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka na rumiano, na każdej ze stron.

Ryżowy makaron przygotowujemy wg przepisu i odcedzony i jeszcze gorący dodajemy do kurczaka na patelnię. Dodajemy również warzywa mleko kokosowe, sok z cytryny. Podgrzewamy całość na patelni jeszcze ok. 2 minut i rozkładamy na talerze. Polewamy pesto pietruszkowym i posypujemy prażonym sezamem.

Szybki obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *