Najlepsze letnie przepisy to dania, które są proste, szybkie i lekkie. Dobrze też jeśli przygotowanie ich nie zajmie więcej niż paręnaście minut. Taki jest właśnie makaron ryżowy z soczyście zielonym brokułem i groszkiem, których delikatny smak równoważy orientalny kurczak i pachnące, pietruszkowe pesto.
Pora: obiad Rodzaj dania: makaron Czas przygotowania: ok. 10 minut Czas pieczenia: 17 minut Porcja: 6 porcji
Składniki:
Mięso:
2 filety drobiowe
łyżki sosu sojowego
1/3 łyżeczki curry
olej kokosowy do smażenia.
Pesto
30 g prażonych orzeszków ziemnych
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
100 ml dowolnej oliwy
sól.
Makaron z warzywami:
150 g zielonego groszku
20 g brokuła
30 g makaronu ryżowego wstążki
100 ml mleka kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ziaren sezamu (wcześniej uprażonych).
Robimy mięso:
Filety z kurczaka kroimy na plastry. Wkładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym i oprószamy curry. Odstawiamy na 20 minut.
Robimy pesto:
W międzyczasie miksujemy w blenderze orzeszki, czosnek i posiekany pęczek pietruszki i po trochu dolewamy oliwy tak, aby powstało pesto.
Robimy makaron z warzywami:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy zmrożonego brokuła i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy. Następnie wrzucamy groszek i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka na rumiano, na każdej ze stron.
Ryżowy makaron przygotowujemy wg przepisu i odcedzony i jeszcze gorący dodajemy do kurczaka na patelnię. Dodajemy również warzywa mleko kokosowe, sok z cytryny. Podgrzewamy całość na patelni jeszcze ok. 2 minut i rozkładamy na talerze. Polewamy pesto pietruszkowym i posypujemy prażonym sezamem.