Ciasta i ciastka,  Deser

Tarta Tatin z truskawkami

Poniższy przepis jest wolną interpretacją klasycznego, francuskiego przepisu na tartę Tatin. W oryginalnej recepturze główną rolę grają jabłka, ponieważ jedna właśnie się kończy sezon na truskawki, mamy ostatnią szansę na spróbowanie tego przepisu.

Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas chłodzenia ciasta: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Porcja: ok. 6 – 8 kawałków

Szybki deser

 

Składniki:

Ciasto:

  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 – 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Wierzch:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 80 g masła klarowanego
  • ok. 250 g dużych truskawek

Do podania:

  • lody śmietankowe lub waniliowe (wykorzystana Nordis Cadenza)

Robimy ciasto: Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Robimy wierzch: W rondelku roztapiamy masło i wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy przez chwilę aż powstanie karmel. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Karmel wlewamy do formy na tartę i układamy na warstwie karmelu truskawki (przekrojoną częścią do spodu).

Szybki deser

Ciasto rozwałkowujemy na placek trochę większy niż średnica formy i układamy na truskawkach i karmelu. Brzegi ciasta wpychamy do wnętrza formy.

Szybki deser

Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Jeszcze gorącą tartę przykrywamy gorącym talerzem i odwracamy wyjmując w ten sposób. Podajemy najlepiej ciepłą z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *