Poniższy przepis jest wolną interpretacją klasycznego, francuskiego przepisu na tartę Tatin. W oryginalnej recepturze główną rolę grają jabłka, ponieważ jedna właśnie się kończy sezon na truskawki, mamy ostatnią szansę na spróbowanie tego przepisu.
Pora: deser Rodzaj dania: ciasto Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas chłodzenia ciasta: 30 minut Czas pieczenia: 25 minut Porcja: ok. 6 – 8 kawałków
Składniki:
Ciasto:
120 g masła
1,5 szklanki mąki
1 żółtko
1 – 2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Wierzch:
1/2 szklanki cukru pudru
80 g masła klarowanego
ok. 250 g dużych truskawek
Do podania:
lody śmietankowe lub waniliowe (wykorzystana Nordis Cadenza)
Robimy ciasto: Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Robimy wierzch: W rondelku roztapiamy masło i wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy przez chwilę aż powstanie karmel. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Karmel wlewamy do formy na tartę i układamy na warstwie karmelu truskawki (przekrojoną częścią do spodu).
Ciasto rozwałkowujemy na placek trochę większy niż średnica formy i układamy na truskawkach i karmelu. Brzegi ciasta wpychamy do wnętrza formy.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Jeszcze gorącą tartę przykrywamy gorącym talerzem i odwracamy wyjmując w ten sposób. Podajemy najlepiej ciepłą z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.