Tartaletka to po prostu mała tarta. Podobnie jak ona może być wypełniona zarówno słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem.Tym razem prezentujemy odwróconą wersję (na wzór tarty Tatin) tartaletki z rabarbarem.
Pora: deser Rodzaj dania: tarta Czas chłodzenia: 30 minut Czas przygotowania: ok.15 minut Czas pieczenia: 15 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
120 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
masło klarowane do smarowania foremek.
Nadzienie:
500 g rabarbaru
80 g cukru trzcinowego
2 łyżki masła klarowanego.
Sos:
250 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 limonki.
Do podania:
kilka gałek lodów śmietankowych (wykorzystane lody – Nordis Śnieżka).
Robimy ciasto:
Wszystkie składniki wraz z odrobiną zimnej wody zagniatamy w ciasto. Władamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka o średnicy foremek do małych tart. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Robimy nadzienie:
Rabarbar obieramy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 210 stopni C.
Foremki na tartaletki smarujemy masłem klarowanym i układamy rabarbar.
Sok, który został po pieczeniu będzie potrzebny do sosu truskawkowego. Rabarbar przykrywamy kawałkami zimnego ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 15 – 20 minut. Ok. 5 minut po upieczeniu wyjmujemy z tartaletki do góry nogami (rabarbar ma być na wierzchu).
Robimy sos:
Wszystkie składniki miksujemy wraz z sosem spod pieczonego rabarbaru. Przecedzamy przez sitko.
Tartaletki podajemy polane sosem z gałką lodów śmietankowych.