Na śniadanie lub kolację,  Przystawki,  Śniadanie i Kolacja,  Święta Wielkanocne

Jajka z warzywami w galarecie

Zerwijmy z rutyną przygotowywania Wielkanocnego Jajka! Wystarczy do tego galaretka, typowa forma dostępna w każdym markecie i warzywa. Taka przystawka wyśmienicie smakuje z sosem majonezowym lub z chrzanem. Na dodatek nie niesie ze sobą ryzyka przejedzenia.

Jajka z warzywami w galarecie_05a

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół czerwonej papryki
  • 100 g szynki
  • 100 g brokułów (wykorzystane Nordis Brokuły)
  • 150 g zielonego groszku (wykorzystane Nordis Groszek zielony)
  • żelatyna
  • sól i pieprz do smaku.

Jajka z warzywami w galarecie_01a

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Groszek i brokuły gotujemy tak, aby były jędrne, a następnie dzielimy brokuły na niewielkie różyczki. Wszystkie warzywa i szynkę mieszamy delikatnie razem.

Jajka z warzywami w galarecie_02a

Do formy wkładamy ugotowane i obrane jajka.

Jajka z warzywami w galarecie_03a

Jajka zasypujemy warzywami.

Jajka z warzywami w galarecie_04a

Całość zalewamy wcześniej doprawioną solą i pieprzem wodą z galaretką. Żelatynę dodajemy wg przepisu na opakowaniu. W zależności od formy powinniśmy zużyć od 0,5 do 1 litra wody. Po wystygnięciu całość chłodzimy dalej w lodówce. Wyjęcie potrawy z formy ułatwi zanurzenie jej na chwilę w gorącej wodzie. Wysoka temperatura rozpuści żelatynę przy ściankach i cały blok żelatyny łatwo odejdzie od formy. Smacznego!

Jajka z warzywami w galarecie_06a

Przepis bierze udział w akcjach kulinarnych “Wielkanocne Smaki – edycja IV” oraz “Jajka na Wielkanoc”.
Wielkanocne Smaki - edycja IV Jajka na Wielkanoc

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *