Jajko to oczywiście tradycyjny symbol Świąt Wielkanocnych. Razem z zielonym groszkiem, który reprezentuje dominujący kolor tej pory roku symbolizują rodzenie się nowego życia i nadchodzącą wiosnę. Praktyczna rada: jeśli chcemy ładnie obrać jajka, to powinniśmy gotować je w wodzie z dodatkiem soli lub octu. Wtedy błonka na jajku odejdzie bez problemu.
Składniki (8 połówek):
4 jajka
60 g mrożonego groszku
2 łyżki majonezu
2 gałązki koperku
sól, pieprz do smaku.
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Jajka kroimy na pół gładkim nożem i wyjmujemy żółtko. Groszek gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i studzimy. Żółtka, groszek i majonez miksujemy za pomocą blendera i doprawiamy do smaku.
Masę nakładamy w miejsca po żółtkach za pomocą rękawa cukierniczego i posypujemy posiekanym koperkiem. Tanio, szybko, smacznie i, na dodatek, elegancko!