Deser lodowy Listki Maharadży

Lody, najpopularniejszy deser na świecie, przez setki lat były przysmakiem elit. Jeszcze 80. lat temu przygotowanie porcji lodów wymagało wycięcia lodu ze stawu (lub zebrania śniegu w górach) i przechowania do lata w głębokich piwnicach.

Jak sporo innych rzeczy lody wymyślili Chińczycy już kilka tysięcy lat temu. Przyrządzali je ze śniegu i rozkruszonego lodu z dodatkiem miodu i owoców. Znali je starożytni Grecy, którzy też dodawali do śniegu miód, sok z owoców, ale i wino. Rzymianie wynaleźli lody bakaliowe. Urozmaicali smak śniegu cynamonem, wodą różaną i fiołkami, a także migdałami, daktylami i figami.

Deser lodowy Listki Maharadży nawiązuje częściowo do tych starożytnych przepisów bazując na lodach bakaliowych i czekoladowych z dodatkiem sosu rodzynkowo-winnego.

DSC_3038

Składniki:

  • lody czekoladowe i bakaliowe Cadenza (ok. 7,30 zł za opakowanie 500 ml)
  • mrożone ciasto francuskie
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki nasion sezamowych
  • 1 łyżka miodu
  • mielony cynamon.

Sos rodzynkowo-winny:

  • 25 g masła klarowanego (przy zwykłym maśle sos się pieni)
  • 3 łyżki miodu
  • 125 ml białego wina
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 50 g rodzynek.

Ciasto rozmrażamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

DSC_2967a

Sezam prażymy na brązowo na patelni bez tłuszczu, 3-4 minuty.

DSC_2977a

Doprawiamy miodem i cynamonem.

Z plastra ciasta wykrawamy kawałki w kształcie listków.

DSC_2986a

Podgrzewamy na patelni 1 łyżkę oleju (jedna łyżka na każdy listek). Kładziemy ciasto i podpiekamy z obydwu stron na złotobrązowy kolor.

Listki ciasta włożone na patelnię trochę się kurczą, a po obróceniu na drugą stronę, zaczynają się charakterystyczne rozwarstwiać. Ale bez obaw – tak właśnie zachowuje się ciasto francuskie.

Sos rodzynkowo-winny:

DSC_2996a

Masło podgrzewamy z miodem, stale mieszając, tak długo, aż masa nabierze karmelowego koloru i lekko gęstej konsystencji.

Dodajemy białe wino, sok cytrynowy i rodzynki. Stale mieszając na minimalnym ogniu gotujemy przez ok. 3 minuty. Uwaga! Ten sos naprawdę łatwo przypalić.

DSC_3030a

Po usmażeniu wszystkich listków smarujemy je mieszanką miodowo-sezamową.

Mieszanka powinna być ciepła, inaczej stwardnieje. Jeżeli tak się stanie wystarczy dodać odrobinę wody i podgrzać, aby mieszanka z powrotem stała się płynna.

DSC_3033a

Każdy z posmarowanych listków kładziemy na osobnym talerzu i dodajemy po 3 kulki lodów.

Lody oblewamy ciepłym sosem rodzynkowo-winnym. Smacznego!

DSC_3040a

 

Deser dodaję do akcji „Czas na… ciasto francuskie”

.Czas na ciasto francuskie

One thought on “Deser lodowy Listki Maharadży

  1. Pięknie podane i na pewno pyszne, u mnie dziś taka prosta wersja- lody z bitą śmietaną i truskawkami(fajna promocja w lidlu), sos rodzynkowo-winny koniecznie muszę wypróbować :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>