Croissant z pastą szpinakową

Kto pamięta jeszcze świąteczne obżarstwo sięga po coś lżejszego, a przy tym smacznego. Świetną propozycją jest kremowy, lekko ostry szpinak, którym możemy posmarować croissanta. Ciekawym akcentem, zarówno smakowym, jak i kolorystycznym, jest tutaj suszony pomidor z delikatnym serem camembert.

Krempwy szpinak do croissant'a_02a Składniki (2 croissanty) :

  • 2 croissanty
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 camembert
  • parę suszonych pomidorów.

Krempwy szpinak do croissant'a_01a

Szpinak rozmrażamy i odcedzamy na sitku. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy przez chwilę szpinak, dodając czosnek przeciśnięty przez praskę lub zmiażdżony i posiekany. Dodajemy śmietanę i mieszamy jeszcze przez ok. 30 sekund.

Croissanty przekrawamy na pół, smarujemy szpinakiem jak masłem, przekładamy plasterkami camemberta i suszonymi pomidorami.

Kremowy szpinak do croissant'a_03a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>