Obiad,  Zupy

Zupa krem ze szparagów, brokułów i bazylii

Zupy krem należą do najszybszych dań, które możemy zaoferować rodzinie i gościom. Jednocześnie pozwalają osiągnąć świetny efekt wizualny i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy ręczny mikser za kilkanaście złotych, aby stać się mistrzem rozmaitych zup tego rodzaju. W przypadku niniejszego przepisu starczy tylko pamiętać jak obchodzić się z białymi szparagami, które są bardziej włókniste od zielonych. Można je obrać obieraczką do warzyw, ale należy pominąć główkę, która jest bardzo miękka. Obieranie zaczynamy zaraz pod nią. Należy też odciąć zdrewniałe końcówki. W świeżych szparagach będzie to ok. 2 cm, a w starszych nawet do 5 cm.

Zupa krem ze szparagów i brokułów_03a

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 200 g mrożonych brokułów (wykorzystane Nordis Brokuły)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula wraz ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 2 gałązki wraz z liśćmi świeżej bazylii
  • ok. 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku.

Zupa krem ze szparagów i brokułów_01a

Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, odkrawamy twarde, jasne końce i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw.

W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą, szklimy pokrojoną wraz ze szczypiorem cebulę i dodajemy pokrojony na plasterki czosnek.

Dodajemy pokrojonego na 3 cm kawałki szparaga oraz zmrożone brokuły i smażymy razem przez około 4 minut, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Zupa krem ze szparagów i brokułów_02a

Wlewamy bulion i gotujemy przez około 12 minut aż szparagi i brokuły zmiękną. W połowie gotowania dodajemy łodyżki bazylii.

Zupę miksuj na krem razem ze śmietanką. Podajemy gorącą, udekorowaną kleksem śmietanki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tanio, szybko, smacznie!

Zupa krem ze szparagów i brokułów_04a

Zupa krem ze szparagów i brokułów_05a

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *