Zupy krem należą do najszybszych dań, które możemy zaoferować rodzinie i gościom. Jednocześnie pozwalają osiągnąć świetny efekt wizualny i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy ręczny mikser za kilkanaście złotych, aby stać się mistrzem rozmaitych zup tego rodzaju. W przypadku niniejszego przepisu starczy tylko pamiętać jak obchodzić się z białymi szparagami, które są bardziej włókniste od zielonych. Można je obrać obieraczką do warzyw, ale należy pominąć główkę, która jest bardzo miękka. Obieranie zaczynamy zaraz pod nią. Należy też odciąć zdrewniałe końcówki. W świeżych szparagach będzie to ok. 2 cm, a w starszych nawet do 5 cm.
Składniki:
1 pęczek szparagów
200 g mrożonych brokułów (wykorzystane Nordis Brokuły)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 mała cebula wraz ze szczypiorem
1 ząbek czosnku
600 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
2 gałązki wraz z liśćmi świeżej bazylii
ok. 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku.
Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, odkrawamy twarde, jasne końce i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw.
W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą, szklimy pokrojoną wraz ze szczypiorem cebulę i dodajemy pokrojony na plasterki czosnek.
Dodajemy pokrojonego na 3 cm kawałki szparaga oraz zmrożone brokuły i smażymy razem przez około 4 minut, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Wlewamy bulion i gotujemy przez około 12 minut aż szparagi i brokuły zmiękną. W połowie gotowania dodajemy łodyżki bazylii.
Zupę miksuj na krem razem ze śmietanką. Podajemy gorącą, udekorowaną kleksem śmietanki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tanio, szybko, smacznie!
Jeden komentarz
kocie-smaki
uwielbiam zupy krem – z warzyw zielonych, białych, wszystkie są pyszne 🙂