Tarta z rabarbarem
Tarta, jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, daje się łatwo zaadaptować do polskich warunków. Szczególnie smaczna powstaje z połączenia z typowo polskim dodatkiem jakim jest rabarbar. A podana z lodami waniliowymi jest wybornym finałem rodzinnego obiadu.
Składniki na ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 70 g cukru
- 1 jajo
- 3 łyżki oleju
- 250 g mąki pszennej
- sól.
Składniki na nadzienie:
- 0,5 kg rabarbaru
- 100 g cukru
- 1 pomarańcza
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka cynamonu.
Do podania:
- lody waniliowe (wykorzystano Nordis Cadenza waniliowa)
- cukier puder.
Przygotowanie ciasta:
Do mąki dodajemy cukier, sól, pokrojone na kawałki zimne masło. Przez chwilę siekamy wszystkie składniki nożem, a następnie rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy olej i wyrabiamy składniki w gładką kulę, nie ugniatając za długo.
Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Obie części rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na około 45 minut do zamrażarki.
Przygotowanie nadzienia:
Rabarbar myjemy, kroimy na ok. 3 cm kawałki i wkładamy je do dużego garnka. Dodajemy cukier, wyciśnięty sok z pomarańczy, dżem, cukier wanilinowy i cynamon.
Całość mieszamy i na małym ogniu gotujemy dopóki nadzienie nie zgęstnieje (rabarbar całkowicie się rozpadnie).
Formę do tarty o średnicy 23/24 cm smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Większą część ciasta ścieramy za pomocą tarki o dużych oczkach wprost na formę.
Ciastem wyklejamy spód i boki formy i nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie zrobiły się w nim bąble.
Nadzienie z rabarbaru wykładamy na spód tarty, a na wierzch ścieramy na tarce mniejszą część ciasta.
Tartę wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu) piekarnika na 55 minut.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Każdy kawałek możemy podać z gałką lodów waniliowych.
komentarze 2
Marzena
Wygląda smakowicie 🙂
magma
świetnie wygląda:)