Obiad,  Zupy

Zupa krem z cukinii i brokułów

Mielone nasiona kolendry są jednym ze składników mieszanki curry, a jej liście są jedną z podstawowych przypraw kuchni azjatyckich. Pomimo, że bardzo często stosuje się je jako dodatek do pierniczków, kruchych ciasteczek, a także szarlotki, to nasiona kolendry mogą być również składnikiem nadającym niepowtarzalny smak zupie z cukinii.

Zupa krem z cukinii i brokuła_03a

Składniki (2-3 porcje):

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 250 g brokułów świeżych lub mrożonych (wykorzystano Nordis brokuły)
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarenkach
  • olej lub oliwa do smażenia (wykorzystano olej ryżowy)
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Zupa krem z cukinii i brokuła_01

Cukinie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cukinie, różyczki brokuła i kolendrę.

Zupa krem z cukinii i brokuła_02a

Podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu przez ok. 4 minuty i zalewamy wrzącą wodą tak, aby woda tylko zakryła warzywa. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na krem. Możemy podać z kozim serkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Zupa krem z cukinii i brokuła_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *