Mielone nasiona kolendry są jednym ze składników mieszanki curry, a jej liście są jedną z podstawowych przypraw kuchni azjatyckich. Pomimo, że bardzo często stosuje się je jako dodatek do pierniczków, kruchych ciasteczek, a także szarlotki, to nasiona kolendry mogą być również składnikiem nadającym niepowtarzalny smak zupie z cukinii.
Składniki (2-3 porcje):
2 średniej wielkości cukinie
250 g brokułów świeżych lub mrożonych (wykorzystano Nordis brokuły)
1 łyżeczka kolendry w ziarenkach
olej lub oliwa do smażenia (wykorzystano olej ryżowy)
sól i świeżo mielony pieprz.
Cukinie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cukinie, różyczki brokuła i kolendrę.
Podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu przez ok. 4 minuty i zalewamy wrzącą wodą tak, aby woda tylko zakryła warzywa. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na krem. Możemy podać z kozim serkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.