Dania główne,  Dodatki,  Obiad

Sos brokułowy z czosnkiem do pyz, kopytek, klusek, makaronów

Czy wszystko może być “Made in China”? Nie! Akurat mrożonki, w tym lody, mrożone warzywa i owoce, czy dania gotowe, z powodu ekstremalnie wysokiego kosztu utrzymania niskiej temperatury w transporcie, wytwarzane są najczęściej w danym kraju.

Niemniej długodojrzewające lub wytrzymałe warzywa mogą pochodzić z Chin, np. brokuły lub czosnek. W poniższym przepisie użyte zostały polskie warzywa, ponieważ skorzystałam z brokułów mrożonych. Ale chińskie, które przypłynęly do nas statkiem, możemy łatwo rozpoznać – mają płaskie liście. Istnieje również chiński czosnek. W przepisie wykorzystuję jednak polski. Chiński również łatwo odróżnić, gdyż jest śnieżnobiały, znacznie większy od polskiego i znacznie mniej aromatyczny.

Poniższy przepis to szybkie rozwiązanie pasujące zarówno do pyz, kopytek, klusek, jak i makaronów. Sos brokułowy z czosnkiem. Polskim czosnkiem.

Sos brokułowy_03a

Składniki (2 porcje):

  • 1 cebula
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 220 g brokuła świeżego lub mrożonego
  • 150 ml śmietany (kwaśna lub słodka)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 opakowanie pyz ziemniaczanych (wykorzystane Nordis Pyzy ziemniaczane).

Sos brokułowy_01a

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę.

Na rozgrzanym oleju/maśle, w nieprzypalającym się garnuszku, szklimy cebulę. Dodajemy brokuła, śmietanę, ząbki czosnku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż brokuł będzie miękki.

Sos brokułowy_02a

Zestawiamy garnuszek z ognia i miksujemy całość blenderem. Solimy do smaku.

Do 2-3 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucamy pojedynczo zmrożone pyzy, wlewamy ok. łyżeczkę oleju i mieszamy. Gotujemy jeszcze 6 minut na małym ogniu od wypłynięcia pyz na powierzchnię i wybieramy łyżką cedzakową.

Gorące pyzy polewamy gorącym sosem. Tanio, szybko, smacznie!

Sos brokułowy_04a

Sos brokułowy_05a

Przepis został zgłoszony do akcji “Zastąp słoik pysznym daniem – edycja I”

Zastąp słoik pysznym daniem - edycja I

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *