Pisałam kiedyś, że dynia jest świetnym kuchennym surowcem. Jeden z rodzajów dyni- dynia makaronowa posiada miąższ, który po ugotowaniu rozpada się na pasemka przypominające makaron. Dzięki tej właściwości jest on często podawany jako odpowiednik spaghetti. Dynia makaronowa jest w Polsce trudno dostępna. Dlatego do poniższego dania został użyty tradycyjny makaron (za to bezglutenowy, stąd jego charakterystyczny kolor, ponieważ jego główny składnikiem jest kukurydza), a dynia jest tylko smacznym dodatkiem.
Składniki:
1 średnia cebula
olej do smażenia
100 g boczku (ok. 10 plastrów)
500 g twardej dyni (ważona ze skórką)
100 ml śmietanki 30%
200 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis Szpinak mrożony w sosie śmietanowym)
400 g makaronu spaghetti
ok. 2 łyżki nasion dyni
pieprz mielony do podania.
Cebulę i boczek kroimy w kostkę, dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w grubą kostkę.
Na rozgrzanej patelni z olejem szklimy cebulę. Dodajemy boczek i podsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minut. Zmniejszamy ogień, dodajemy dynię, zmrożony szpinak i przykrywamy i dusimy 10 minut.
Po tym czasie odkrywamy patelnię i podsmażamy jeszcze 5 minut tak, aby większa część wody odparowała. Wlewamy śmietankę 30% i smażymy jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu pamiętając, aby dolać do niego odrobinę oliwy/oleju, dzięki czemu nie będzie się kleił.
Makaron rozkładamy na talerze i polewamy sosem. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni nasionami dyni. Smacznego!
Od dzisiaj trwa nasz nowy konkurs kulinarny. Wystarczy wysłać zdjęcie i przepis halloweenowego dania.
Do wygrania mamy przepiękne fartuszki od nous4you.pl.
komentarze 2
North.pl
Witam,
Od dzisiaj trwa nasz nowy konkurs kulinarny. Wystarczy wysłać zdjęcie i przepis halloweenowego dania.
Do wygrania mamy przepiękne fartuszki od nous4you.pl.
Zapraszam do udziału http://north.pl/halloween-konkurs.html
i pozdrawiam serdecznie!
studentka na diecie
Szykuję sie już jaki czas na spaghetti z dynią 😀