Dania główne,  Obiad

Spaghetti ze szpinakiem, dynią i boczkiem

Pisałam kiedyś, że dynia jest świetnym kuchennym surowcem. Jeden z rodzajów dyni- dynia makaronowa posiada miąższ, który po ugotowaniu rozpada się na pasemka przypominające makaron. Dzięki tej właściwości jest on często podawany jako odpowiednik spaghetti. Dynia makaronowa jest w Polsce trudno dostępna. Dlatego do poniższego dania został użyty tradycyjny makaron (za to bezglutenowy, stąd jego charakterystyczny kolor, ponieważ jego główny składnikiem jest kukurydza), a dynia jest tylko smacznym dodatkiem.

Spaghetti ze szpinakiem, dynią i boczkiem_03a

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • 100 g boczku (ok. 10 plastrów)
  • 500 g twardej dyni (ważona ze skórką)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis Szpinak mrożony w sosie śmietanowym)
  • 400 g makaronu spaghetti
  • ok. 2 łyżki nasion dyni
  • pieprz mielony do podania.

Spaghetti ze szpinakiem, dynią i boczkiem_01a

Cebulę i boczek kroimy w kostkę, dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w grubą kostkę.

Na rozgrzanej patelni z olejem szklimy cebulę. Dodajemy boczek i podsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minut. Zmniejszamy ogień, dodajemy dynię, zmrożony szpinak i przykrywamy i dusimy 10 minut.

Spaghetti ze szpinakiem, dynią i boczkiem_02a

Po tym czasie odkrywamy patelnię i podsmażamy jeszcze 5 minut tak, aby większa część wody odparowała. Wlewamy śmietankę 30% i smażymy jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu pamiętając, aby dolać do niego odrobinę oliwy/oleju, dzięki czemu nie będzie się kleił.

Makaron rozkładamy na talerze i polewamy sosem. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni nasionami dyni. Smacznego!

Spaghetti ze szpinakiem, dynią i boczkiem_05aj

Przepis został zgłoszony do akcji “Dynia 2013”.

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *