Deser,  Dla dzieci,  Fit deser,  Na śniadanie lub kolację,  Śniadanie i Kolacja

Omlet dyniowy

  • Pora: śniadanie: kolacja
  • Rodzaj dania: deser
  • Czas przygotowania: ok 30 min.
  • Porcja: 1 osoba

Składniki:

  • 100 g. dyni hokkaido
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika oraz cynamonu
  • 1/4 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • Kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Do podania:

  • Jabłko
  • Kilka orzechów
  • Łyżka masła orzechowego
  • Łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta cynamonu

Dynie pokroić w kostkę i ugotować. Gdy wystygnie przełożyć do miski i zblendować. Następnie oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do dyni razem z przyprawami, aromatem waniliowym oraz mąką, proszkiem i sodą Wszystko razem zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek, składniki wymieszać łyżką. Smażyć na patelni z odrobiną dowolnego tłuszczu.


Jabłko obrać, pokroić w kostkę, posypać cynamonem i podsmażyć na patelni, aby się nie przypaliło dolać odrobinę wody i dusić aż zmięknie.Omlet podawać z duszonym jabłkiem, masłem orzechowym, polać jogurtem i posypać orzechami.

Makroskładniki 1 porcji bez dodatków:

Energia: 278 kcal., Węglowodany: 29 g., Białko: 17 g., Tłuszcz: 11 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *