Dania główne,  Obiad,  Placki, pyzy, pierogi, naleśniki

Naleśniki gryczane ze szpinakiem i serem feta

Postanowiłam przygotować zdrowszą i ciekawszą wersję tradycyjnych naleśników. Dlaczego zdrowszą? Ponieważ opartą na mące gryczanej, a ziarna gryki należą do jednych z najzdrowszych ziaren zbóż. Oferują dużo witamin z grupy B i potrzebnych organizmowi soli mineralnych. Obok kaszy gryczanej również mąka z gryki należy do grona najzdrowszych produktów żywnościowych. Gryka zawiera dużo rutyny, która odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych. Produkty gryczane zalecane są osobom, które mają problemy z hemoroidami, żylakami, cerą naczyńkową lub często krwawią z nosa. Mąkę gryczaną można stosować do ciasta naleśnikowego, makaronów, klusek i oczywiście do słynnych w kuchni rosyjskiej blinów.

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Składniki (na ok. 8 szt. naleśników):

  • 80 g mrożonego szpinaku
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 szklanki  mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (ja używam oleju ryżowego gdyż ma wysoka temperaturę dymienia).

Nadzienie:

  • 1 opakowanie sera feta
  • ok. 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • papryka mielona, pieprz do smaku.

Wszystkie składniki miksujemy razem. Ciasto w konsystencji powinno być gęste i nieco kleiste (tym różni się od ciasta z mąki pszennej).

Ciasto w konsystencji powinno być gęste i nieco kleiste (tym różni się od ciasta z mąki pszennej).

Do ciasta dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak i ponownie miksujemy całość. Smażymy 1 niecałą chochelkę ciasta na 1 dużą patelnię.

Smażymy 1 niecałą chochelkę ciasta na 1 dużą patelnię.

Po usmażeniu układamy naleśniki jeden na drugim i przykrywamy folią aby zmiękły . My w tym czasie możemy zająć się nadzieniem. Ser feta wykładamy do miseczki i ugniatamy widelcem ze śmietaną, papryką i pieprzem. Nie solimy! Tego typu ser jest już i tak wystarczająco słony. Możemy też dodać posiekanych ziół, np. szczypiorku i pietruszki.

Ser feta wykładamy do miseczki i ugniatamy widelcem ze śmietaną, papryką i pieprzem.

Nadzienie rozsmarowujemy na naleśnikach, składamy w kopertę i… smacznego!

DSC_4333_a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *