Zupa chińska
Istnieje wiele rodzajów zup chińskich. Najbardziej charakterystycznym składnikiem wielu z nich jest sos sojowy, który jest jednym z najstarszych sosów przyprawowych na świecie. Przygotowuje się go z ziaren soi, ryżu lub pszenicy, wody i soli. Jeszcze tylko trwająca dwa lata fermentacja i sos już jest gotowy! Receptura tego ciemnego, aromatycznego płynu, jak i jego konsystencja, różni się nieco w zależności od kraju. Najstarszą firmą produkującą sos sojowy jest Kikkoman. Powstała w 1603 r. w Japonii i obecnie jest najbardziej znaną firmą na świecie produkującą sos sojowy. Jednocześnie, co jest trochę niesamowite, jest to jedno z najdłużej działających przedsiębiorstw w historii świata! Poniżej podaję moją własną propozycję zupy chińskiej; oczywiście z sosem Kikkoman 😉
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
- 1 opakowanie makaronu sojowego
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 i pół łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pół łyżeczki pasty chili lub sosu sambal olelek
- pokrojone zielone części cebuli dymki
- sól i pieprz do smaku.
Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju do smażenia i wrzucamy zmrożoną mieszankę chińską. Podsmażamy ok. 3 minuty (warzywa powinny być chrupkie i jędrne).
Podgrzewamy w garnku bulion i dodajemy do niego mieszankę. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy ocet, sos sojowy, sos chili i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Dodajemy olej sezamowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron sojowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i nakładamy do miseczek.
Kroimy zielone części cebuli dymki w ok. 3 cm kawałki i układamy na makaronie.
Wlewamy zupę. Jeżeli zostało nam mięso z kurczaka na którym gotowaliśmy rosół, to możemy pokroić je na kawałki i dodać do naszej zupy. Smacznego!
Jeden komentarz
Czarna
Rosołek jest pyszny . Jutro u mnie będzie gościł na stole 🙂