Obiad,  Zupy

Zupa chińska

Istnieje wiele rodzajów zup chińskich. Najbardziej charakterystycznym składnikiem wielu z nich jest sos sojowy, który jest jednym z najstarszych sosów przyprawowych na świecie. Przygotowuje się go z ziaren soi, ryżu lub pszenicy, wody i soli. Jeszcze tylko trwająca dwa lata fermentacja i sos już jest gotowy! Receptura tego ciemnego, aromatycznego płynu, jak i jego konsystencja, różni się nieco w zależności od kraju.  Najstarszą firmą produkującą sos sojowy jest Kikkoman. Powstała w 1603 r. w Japonii i obecnie jest najbardziej znaną firmą na świecie produkującą sos sojowy. Jednocześnie, co jest trochę niesamowite, jest to jedno z najdłużej działających przedsiębiorstw w historii świata! Poniżej podaję moją własną propozycję zupy chińskiej; oczywiście z sosem Kikkoman 😉

Zupa chińska

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
  • 1 opakowanie makaronu sojowego
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 i pół łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • pół łyżeczki pasty chili lub sosu sambal olelek
  • pokrojone zielone części cebuli dymki
  • sól i pieprz do smaku.

Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju do smażenia i wrzucamy zmrożoną mieszankę chińską. Podsmażamy ok. 3 minuty (warzywa powinny być chrupkie i jędrne).

DSC_4272
Podsmażamy ok. 3 minuty (warzywa powinny być chrupkie i jędrne).

Podgrzewamy w garnku bulion i dodajemy do niego mieszankę. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy ocet, sos sojowy, sos chili i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

DSC_4273
Dodajemy ocet, sos sojowy, sos chili i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Dodajemy olej sezamowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron sojowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i nakładamy do miseczek.

DSC_4271
Makaron sojowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i nakładamy do miseczek.

Kroimy zielone części cebuli dymki w ok. 3 cm kawałki i układamy na makaronie.

DSC_4276
Kroimy zielone części cebuli dymki w ok. 3 cm kawałki i układamy na makaronie.

Wlewamy zupę. Jeżeli zostało nam mięso z kurczaka na którym gotowaliśmy rosół, to możemy pokroić je na kawałki i dodać do naszej zupy. Smacznego!

Zupa chińska

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *