Wiosna za progiem, ale w marcu potrafi zawiać chłodem. Na rozgrzewkę najlepszy jest wtedy kurczak korzenny. Jedną z przypraw odpowiadających za korzenny smak w tym przepisie jest ziele angielskie. Nazwa nieco myląca, gdyż wiecznie zielone drzewo obsypane jagodami ziela rośnie w lasach deszczowych Ameryki Południowej i Środkowej.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: ok. 60 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
4 udka z kurczaka lub kaczki
olej do smażenia
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny
150 ml białego wina (wytrawnego)
1 puszka pomidorów krojonych
250 g mrożonej marchewki (Nordis Marchew kostka)
ok. 25 czarnych oliwek
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku.
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, skrapiamy sokiem z cytryny.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy udka z kurczaka. Rumienimy z obu stron i wyjmujemy na chwilę z rondla, do którego dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa szklimy, a następnie wkładamy kurczaka.
Do całości wlewamy wino, dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy pod pokrywką na małym ogniu przez 45 minut. Na kwadrans przed końcem gotowania wsypujemy zmrożoną marchewkę, a 5 minut później oliwki. W efekcie gotowania mięso kurczaka powinno odchodzić od kości.