Zdarza się, że zostanie nam trochę ziemniaków z obiadu i nie wiadomo co z nimi zrobić.Tak się składa, że świetnie się one skomponują z brukselką, którą, zazwyczaj, nie wiadomo jak przyrządzić. W efekcie wyjdą nam pyszne krokiety, które rewelacyjnie smakują podane na ciepło.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: ok. 45 minut Porcja: 4 – 6 osób
Składniki:
500 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
450 g brukselki (wykorzystano Nordis brukselka)
50 g masła klarowanego
5 średnich cebul
2 – 3 jajka
100 g mąki
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku.
Zmrożoną brukselkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy. Pamiętajmym, aby dodać odrobinę cukru lub mleka – usunie gorzki smak brukselki, jak i nieprzyjemny zapach podczas gotowania.
Na dużej, głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z boczkiem. Dodajemy zmiksowaną wcześniej lub drobno pokrojoną brukselkę.
Smażymy ok. 5 minut i studzimy masę. Całość mieszamy z ziemniakami i 2 jajkami. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać trochę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy krokiety, obtaczamy je w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Smażymy z każdej strony na średnio rozgrzanym oleju.