Knedle z truskawkami i sos waniliowy
Knedle z truskawkami i roztopionym masłem są pyszne. Ten smak zna chyba każdy z nas. Jednak można je przyrządzić inaczej – nadając przy tym tej prostej potrawie wyrafinowany smak. Alternatywą dla masła jest w tym przepisie sos waniliowy (zrobiony na bazie laski wanilii) lub sos o smaku waniliowym (z dużo tańszym i zdecydowanie bardziej dostępnym cukrem waniliowym). Czas wykonania: ok. 20 min. max.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych knedli z truskawkami (ok. 5,60 zł)
Sos waniliowy:
- 200 ml śmietanki 30%
- 1,5 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 laska wanilii lub 1 cukier waniliowy.
Sos waniliowy – wersja z laską wanilii:
Śmietankę zagotowujemy z przekrojoną laską wanili, cały czas mieszając, aby śmietanka nie przywarła do dna naczynia (najlepszy do tego celu jest rondelek o grubym dnie). Od momentu zawrzenia gotujemy jeszcze 2 minuty. Po zagotowaniu wyjmujemy wanilię, wyciągamy miąższ czubkiem ostrego noża i dodajemy do śmietanki. Dolewamy mleko. Z mleka odlewamy wcześniej 0,5 szklanki, mieszamy w niej mąkę ziemniaczaną, cukier oraz cukier puder i wlewamy do wrzątku, cały czas mieszając. Zaraz po zagotowaniu ściągamy sos z palnika i polewamy nim gotowane równocześnie, gorące knedle.
Sos o smaku waniliowym – wersja z cukrem waniliowym:
Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę z mlekiem i zagotowujemy. Z mleka odlewamy wcześniej 0,5 szklanki, mieszamy w niej mąkę ziemniaczaną, cukier oraz cukier waniliowy i wlewamy do wrzątku, cały czas mieszając. Zaraz po zagotowaniu ściągamy sos z palnika i polewamy nim gorące knedle.
Przygotowanie knedli:
Knedle gotujemy wg przepisu na opakowaniu co oznacza, że zagotowujemy 2-3 litry wody z solą (ok. pół łyżki). Do wrzącej wody wrzucamy pojedynczo knedle wyjęte wprost z szuflady zamrażarki. Pojedynczo, ponieważ inaczej schłodzimy zanadto wodę. Koniecznie mieszamy, aby nie przylepiły się do dna garnka. Zmniejszamy gaz w kuchence lub temperaturę na płycie indukcyjnej na średnią, aby woda nie wrzała gwałtownie (inaczej ciasto się rozgotuje). Kiedy knedle wypłyną z dna garnka na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 8 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową.