Pierwszy dzień wiosny kalendarzowej wita nas opadami śniegu. Nie zraża nas to jednak- gotujemy zupę wiosenną!
Składniki:
1 opakowanie zupy wiosennej ( ok. 4,30 zł)
1 duże udko z kurczaka lub dwa małe
liść laurowy, 4-5 ziarenek pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku.
Propozycja podania:
posiekana natka pietruszki.
Udko z kurczaka wkładamy do garnka z ok. 1,5 litra zimnej wody i zagotowujemy zbierając szumowiny aby zupa była klarowna.
Do gotującego się wywaru dodajemy opakowanie mrożonych warzyw oraz liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Doparawiamy solą do smaku i gotujemy ok. 20 minut na średnim ogniu (tak aby mięso było miekkie). Wyjmujemy udko z wywaru, oddzielamy mięso od kości, kroimy na małe kawałki i wrzucamy z powrotem do zupy.
Próbujemy i ewentualnie doprawiamy zupę solą i pieprzem.