Za tydzień pierwszy dzień wiosny, natomiast krajobraz za oknem uświadamia nam,że zima tak łatwo nie ustąpi. Aby przełamać jej chłód proponuję kolorowe i rozgrzewające leczo. Czy wiecie, że w porcji czerwonej papryki znajduje się 3 razy więcej witaminy C niż w takiej samej wagowo porcji pomarańczy?
Składniki:
1 opakowanie mrożonego leczo (ok. 4,60 zł)
3 łyżki oleju
300 g kiełbasy (najlepiej suchej) lub boczku
1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g) lub tyle samo zagęszczonego soku pomidorowego
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz, mielona papryka, majeranek do smaku.
Propozycja podania:
posiekana pietruszka.
Do rondla o wysokich ścianach wlewamy olej, wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażamy. Zmniejszamy ogień pod rondlem, wrzucamy zmrożone warzywa “Leczo” i mieszamy z kiełbasą. Podsmażamy całość bez przykrycia ok. 5 minut (aż papryka zwiotczeje).
Wlewamy pokrojone pomidory z puszki i dusimy na małym ogniu odparowując nieco sok (ok. 15 minut). Na powierzchni leczo powinny się pojawiać malutkie bąbelki – jeśli ogień będzie za duży i w rondlu będzie wrzeć, wtedy w ciągu 15 minut warzywa się rozgotują: leczo będzie niesmaczne, a warzywa będą się rozpadać.
Kiedy leczo jest już prawie gotowe (na ok. 3 minuty przed końcem) doprawiamy je solą, pieprzem, mieloną czerwona papryką oraz majerankiem do smaku. Przyprawy, pod wpływem procesu gotowania, stracą swój smak jeśli dodamy je zbyt wcześnie.
Leczo podajemy posypane posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek – chleb lub ryż na sypko.